Ἡ Ἁγία Κυριακὴ στὴν Ἀφρική

Ἡ Ἐνορία τοῦ Ἱ.Ν. Ἁγίας Κυριακῆς Π. Φαλήρου βοηθᾶ τὴν Ἐξωτερικὴ Ἱεραποστολὴ στὴν Katanga τοῦ Congo

Η Ορθόδοξη Ιεραποστολή στο Ανατολικό Κονγκό

Ιστορικό

Η Bunia είναι μια πόλη στο Ανατολικό Κονγκό με 350.000 κατοίκους. Η Ορθόδοξη Εκκλησία είχε συγκροτηθεί από τους Έλληνες της Διασποράς. Ο Ι. Ναός του Αγίου Νικολάου στη Μπούνια κτίστηκε το 1946 με την φροντίδα του αείμνηστου Αρχιμανδρίτου Πολυκάρπου Καζανά και εγκαινιάστηκε το 1952 από τον Μακαριστό Πατριάρχη Χρυστοφόρο Βʼ. Μετά την Κοίμηση του Πατρός Πολυκάρπου το 1977 και την αποχώρηση πολλών Ελλήνων από την Μπούνια, κυρίως τη δεκαετία του 90 λόγω ανασφάλειας, και μεταξύ του 2000-2006 εξαιτίας του εμφύλιου πολέμου, η Ορθόδοξη Εκκλησία σχεδόν ξεχάστηκε.

Βέβαια στη Μπούνια, δεν είχε γίνει Ιεραποστολή στους γηγενείς. Με τη μείωση του Ελληνικού πληθυσμού η Εκκλησία έμεινε κλειστή διότι δεν υπήρχε ένας μόνιμος ιερέας. Οι λίγοι έλληνες που έμειναν, πολλές φορές αναγκάζονταν να καλούν ντόπιους ρωμαιοκαθολικούς Ιερείς είτε για να κηδεύσουν τους δικούς τους ομοεθνείς της παροικίας, είτε για την ακολουθία της Ανάστασης, μέσα στον ορθόδοξο Ναό!

Κάποιες στιγμές ο Ναός κινδύνευε να πέσει στα χέρια ετεροδόξων. Οι Έλληνες όμως αντιστάθηκαν και κράτησαν την Εκκλησία τους. Μπράβο τους! Το πληροφορήθηκε η Αυτού Θειοτάτη Μακαριότης ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Βʼ, ο οποίος,  για να διασώσει και τον περικαλλή ορθόδοξο Ι. Ναό, και την τοπική Εκκλησία αυτή στο Ανατολικό Κονγκό να αναζωογονήσει, αποφάσισε σοφά να στείλει εκεί ένα μόνιμο Ιερέα. Ο Ιερέας, θα άρχιζε  να κατηχεί, να βαφτίζει, να λειτουργεί, να κοινωνεί τον περιούσιο λαό του Θεού και να υπηρετεί με κάθε τρόπο την Εκκλησία στην περιοχή.

Ο Ναός της Μπούνια τιμάται στον Άγιο Νικόλαο, όπως ήδη αναφέραμε. Είναι ένας περικαλλής Ναός, και παρόλο που είναι κτισμένος εδώ και 66 χρόνια, φαίνεται ότι χτίστηκε μόλις πρόσφατα. Ούτε μια ρωγμή δεν φαίνεται πάνω του. Μπράβο στους Έλληνες που τον κράτησαν σε τέτοια καλή κατάσταση! Τώρα στη Μπούνια έχουν μείνει 5-6 έλληνες.

Στο διάστημα αυτό των 20 χρόνων χωρίς ένα μόνιμο λειτουργό, κάποιες, μόλις 2 φορές, έγιναν επισκέψεις 3-4 ημερών που οργάνωσε η Ι. Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής στην οποία υπάγεται και η Περιοχή του Ανατολικού Κονγκό. Δεν ήταν εύκολο να γίνουν πολλές επισκέψεις. Τούτο διότι είναι μεγάλες οι αποστάσεις από την Κινσάσα μέχρι την Μπούνια. Θέλεις πέντε (5) ώρες με αεροπλάνο να φύγεις από τη Κινσάσα και να έρθεις στη Μπούνια! Φανταστείτε μέσα στην ίδια την χώρα! και το κόστος πολύ υψηλό: Πρέπει να πληρώνει κανείς 1060$ Αμερικής μόνον για ένα εισιτήριο με επιστροφή  Κινσάσα-Μπούνια!! Και από την Μπούνια για να πας σε άλλες πόλεις, όπως στο Μπένι για παράδειγμα που είναι ποιο κοντά θέλεις 3-4 ώρες με αυτοκίνητο διότι οι δρόμοι είναι επικίνδυνοι, και ειδικά όταν βρέχει.

Έχοντας υπʼ όψη Του όλες αυτές τις δυσκολίες και πολλές άλλες, η Α.Θ. Μακαριότης ο Πατριάρχης της Αγάπης κ.κ Θεόδωρος Βʼ, τοποθέτησε στη Μπούνια τον π. Τιμόθεο Ntumba. Ο πρώτος αγώνας του πατρός Τιμοθέου ήταν να δώσει στους ομοεθνείς του να καταλάβουν ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η Αληθινή Εκκλησία, και ανήκει σε όλους τους ανθρώπους και δεν είναι όπως αυτοί νόμιζαν, μόνο για τους Έλληνες, για τους λευκούς ή μόνο για τους πλούσιους. Προσπαθεί να τους δώσει να καταλάβουν ότι ο Χριστός είναι για όλους που Τον αγαπούν ειλικρινά, και προσπαθούν να αγαπάνε τον πλησίον τους, να μην είναι φιλόμαχοι. Είναι γι’ αυτούς που συγχωρούν και δεν κρατούν μίση ο ένας για τον άλλον, και ενδιαφέρονται για την συμφιλίωση μεταξύ των ανθρώπων.  Ο π. Τιμόθεος είναι ευχαριστημένος, διότι βλέπει ότι το μήνυμά του ακούγεται με ενθουσιασμό και χαρά από τους αυτόχθονες συμπατριώτες του. Μιλάμε για ανθρώπους και φυλές που έζησαν με διάθεση αντιδικίας και εκδικήσεως πολλά χρόνια, που ζούσαν με μίση και μνησικακία. Πολλοί εξʼ αυτών δεν θέλουν να κοιτάνε καν τους άλλους στα μάτια, διότι στις εσωτερικές διαιρέσεις και σε προσφάτους εμφύλιους πολέμους πολλοί από αυτούς έχασαν προσφιλή πρόσωπα και συμβαίνει πολλές φορές αυτοί που τους σκότωσαν να είναι γνωστοί και να κυκλοφορούν άνετα. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει χωρίς περεταίρω εξηγήσεις τι εσωτερική και ψυχική κατάσταση επικρατεί. Εδώ φαίνεται η μεταμορφωτική δύναμη του Έργου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που ενώνει, τα πριν διεστώτα και παρουσιάζει το Έργο του Χριστού, μέσω των Αγίων Μυστηρίων, δια της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος.

Σε όλο τον αγώνα αυτό έχουμε την ανάγκη της βοηθείας, της έμπρακτης Αγάπης και της προσευχής καλοκάγαθων ανθρώπων, κάτω από την προστασία και την στοργική Αγάπη του Μακαριώτατου Πάπα και Πατριάρχου μας του κ.κ Θεοδώρου Βʼ που μεριμνά και δέεται ανελλιπώς για τη πρόοδο αυτής της Εκκλησίας στο Ανατολικό Κονγκό.

Ο π. Τιμόθεος στα κηρύγματα του, επιμένει πολύ στην Εθνική συμφιλίωση, στην αμοιβαία αδελφική αγάπη και φιλική διάθεση. Στον αγώνα του αυτό  δέχεται βοήθεια από τους λίγους έλληνες που έχουν απομείνει στη Μπούνια, οι οποίοι τον αγαπάνε πολύ και του συμπαραστέκονται. Οι Έλληνες της Μπούνια έχουν καλό όνομα, είναι πάνω από κάθε φυλετισμό και ρατσισμό και είναι πολύ ενωμένοι με τους ντόπιους και ζουν πολύ φιλικά μαζί τους.

Ο Πατήρ Τιμόθεος Ntumba δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους νέους, που είναι επί το πλείστον φοιτητές των διαφόρων Πανεπιστημίων στο Ανατολικό Κονγκό (BUNIA, KISANGANI, BENI, IZIRO, UVIRA κλπ), οι οποίοι δείχνουν και αυτοί το ανάλογο ενδιαφέρον. Έτσι, κάθε Κυριακή μετά τη Θεία Λειτουργία διοργανώνει για τους νέους μια συγκέντρωση μελέτης της Αγίας Γραφής, όπου αναλύει, στο επίπεδο των φοιτητών τις αγιογραφικές περικοπές της Κυριακής.

Στην Μπούνια περνάνε και μερικοί ορθόδοξοι αδελφοί μας από την Uvira H Uvira, είναι μια πόλη (πολιτεία) εδώ στο Ανατολικό Κονγκό, με πολλούς Ορθοδόξους (γύρο στους 600), μέσα και στα περίχωρά της. Βρίσκεται στα σύνορα με το Μπουρούντι. Ο Ιερός Ναός της Ουβίρας τιμάται στον Άγιο Βασίλειο τον Μέγα.

Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει το γεγονός ότι  οι  περισσότερες ερωτήσεις των φοιτητών αυτών εστιάζονται πάνω στις διαφορές μας με τους καθολικούς και τους προτεστάντες. Ο π. Τιμόθεος για να απαντήσει και να ανταποκριθεί καταλλήλως στο ενδιαφέρον τους, έχει συντάξει φυλλάδες από Πανεπιστημιακές του σημειώσεις, που τις έχει μεταφράσει από τα Ελληνικά στα Γαλλικά και τους κάνει φωτοτυπίες στα Μαθήματα: Κατήχηση (70 σελίδες), Δογματική (126 σελίδες), Συμβολική (46 σελίδες), Εισαγωγή Παλιάς Διαθήκης (45 σελίδες ) και Εισαγωγή Καινής Διαθήκης (40 σελίδες ). Τις Γαλλικές φυλλάδες αυτές τις διαθέτει και σε ηλεκτρονική μορφή. Με τις σημειώσεις αυτές οι νέοι μας έχουν τη δυνατότητα να καταρτίζονται δογματικά και να λύνουν τις απορίες τους για τη Χριστιανική Ορθόδοξη πίστη. Λόγω έλλειψης βιβλιοθήκης, το σπίτι του Ιερέως έχει γίνει χώρος μελέτης.

Ο Θεός να Ευλογήσει το Έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Ανατολικό Κονγκό με τις Ευχές και τις Προσευχές του Πατρός Παπά και Πατριάρχου μας κ.κ. Θεοδώρου Βʼ, στον οποίο όλοι μας, εκφράζουμε ευγνώμονες θερμές ευχαριστίες.