Ἡ Ἁγία Κυριακὴ στὴν Ἀφρική

Ἡ Ἐνορία τοῦ Ἱ.Ν. Ἁγίας Κυριακῆς Π. Φαλήρου βοηθᾶ τὴν Ἐξωτερικὴ Ἱεραποστολὴ στὴν Katanga τοῦ Congo

Η Αγία Κυριακή ΞΑΝΑ στην Αφρική!

Μετά την πρώτη μας επίσκεψη στην Αφρική τα καλοκαίρια των ετών 2012 έως 2016 όπου εκτός των άλλων θεμελιώσαμε και με την βοήθεια του Θεού αποπερατώσαμε τον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής στην περιοχή Luilu στην πόλη Kolwezi του Congo, ο οποίος Εγκαινιάστηκε στις 23-7-2016 και από τότε λειτουργεί ως Ενοριακός Ναός, επανερχόμαστε σε μια δεύτερη προσπάθεια: Στην θεμελίωση και ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού Αγίου Κυρίλλου Αλεξανδρείας στην πόλη Kakanda στο νότιο Congo (περίπου 150 Km – 2ώρες ανατολικά του Kolwezi).

Για τους διστακτικούς σκεπτικιστές που θα αναρωτηθούν: «κι άλλον Ναό θα χτίσετε;» θα απαντήσουμε απερίφραστα: ΝΑΙ! Γιατί αυτή είναι η αποστολή και το χρέος μας ως χριστιανών, ως μελών της Εκκλησίας: να ανοικοδομούμε μέσα μας και γύρω μας «τὴν σκηνὴν Δαυῒδ τὴν πεπτωκυῖαν» (Πρ. 15, 16). Κι όλη μας τη ζωή θα την περάσουμε χτίζοντας ναούς, υλικούς και πνευματικούς!…

Ένας ναός είναι απαραίτητος για να μεταμορφώνονται οι πιστοί σε ζωντανούς ναούς του ζώντος Θεού. Κι αυτό θα είναι το έργο της Εκκλησίας ως την συντέλεια του κόσμου: Να μεταμορφώνει τον κόσμο σε ναό, μέχρι όλος ο κόσμος να γίνει ναός που θα λατρεύεται ο αληθινός Θεός «ἐν πνεύματι καὶ ἀληθεία» (Ιω. 14, 23-24).

Σ’ αυτό το έργο είναι όλων απαραίτητη η συνειδητή και ουσιαστική συμμετοχή. Κανείς δεν μπορεί να αδιαφορεί, κανείς δεν περισσεύει και δεν υπάρχει κανένας που να μην μπορεί να προσφέρει. Γιατί πάνω από οποιαδήποτε προσφορά αναγκαιότερη και πολυτιμότερη είναι η προσφορά της προσευχής σας!

ΙΣΤΟΡΙΚΟ:

Πάσχα 2018: Μας ζητήθηκε από τον Μητροπολίτη Katanga του Congo κ. Μελέτιο αν μπορούμε να βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση ενός Ναού στην Μητρόπολή του. Μετά από συζητήσεις με τους συνεργάτες μας η απάντησή μας ήταν θετική. Αποφασίστηκε δε να κατασκευαστεί ναός αφιερωμένος στον Άγιο Κύριλλο Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην πόλη Kakanda. Συγκεντρώσαμε δε και ήδη παραδώσαμε το 1/4 (12.500€) του προϋπολογιζόμενου κόστους κατασκευής.

23 Ιουλίου 2018: Επισκεφτήκαμε την πόλη Kakanda μαζί με τον κάτοχο και δωρητή του οικοπέδου, ελληνοαφρικανό κ. Michael Kouvas (Μιχαήλ Κούβα) ο οποίος μας υπέδειξε τον χώρο τον οποίο σκοπεύει να δωρήσει στην Μητρόπολη Katanga για την ανοικοδόμηση ναού.

Μετά τις επιτόπιες διευκρινήσεις επίκειται η μεταβίβαση των τίτλων κυριότητος.

Με τον Σεβασμίωτατο Κατάνγκας κ. Μελέτιο και τον δωρητή του οικοπέδου ελληνοαφρικανό κ. Michael Kouvas (Μιχαήλ Κούβα) και την συνεργάτιδά του Nicole.

Με τους αυριανούς ενορίτες του Αγίου Κυρίλλου